ČAST ZA KOJU MALO KO ZNA: Otkud SPOMENIK NJEGOŠU usred Rima?

Da li ste znali da se u samom srcu Rima, nedaleko od istorijskog centra grada, nalazi impozantan spomenik Petru Petroviću Njegošu?


Park Vila Borgeze najveći je javni park u istorijskom centru Rima. Nalazi se severnije od Španskih stepenica i nedaleko od jednog od glavnih gradskih trgova - Piazza del Popolo. Postoji još od početka 17. veka i tokom decenija postojanja bio je svedok i glavni akter mnogih značajnih događaja - još tokom 18. stoleća dobio je veštačko jezero, u njemu je 1911. održana Svetska izložba, a dom je i za veliki broj muzeja i galerija.

Jedna od znamenitosti parka su i skulpture značajnih istorijskih ličnosti iz sveta književnosti, slikarstva, kulture… Statue se postavljaju već decenijama, a s vremena na vreme, park i danas bude obogađen novih skulpturama.

Šetajući prelepim vrtovima ovog mesta naići ćete i na njega - na spomenik Petru II Petroviću Njegošu.

Foto: Istorijski zabavnik

Vladika među velikanima

Crnogorski vladika i jedan od najvećih književnika sa ovih prostora uživao je u putovanjima, a naročito je voleo da posećuje italijanske gradove. Najveći broj puta je bio u Trstu, ali boravio je i u Rimu i Napulju, gde je tražio inspiraciju, ali i odmarao i učio o zapadnoj kulturi i umetnosti.

Upravo njegova dela neprolazne vrednosti bila su razlog zašto je, 2004. godine, u parku Vila Borgeze, dobio svoju statuu.

Spomenik je rad u bronzi vajara Sretena Stojanovića i zapravo je jedan od tri odlivka danas postavljenih na javnim površinama. Druga dva nalaze se u Podgorici i Beogradu. Na postamentu ovog, “rimskog” piše: “Pesniku, vladici i princu Crne Gore”.

Spomenik se nalazi nedaleko od Narodnog trga (Piazza del Popolo), u neposrednoj blizini spomenika ruskom piscu Nikolaju Gogolju, a naći ćete ga najlakše ako na Gugl mapama ukucate “Monument to Peter II Petrovic Njegos, Roma”.

PROČITAJTE JOŠ:

PET GROBOVA ZA PETRA PETROVIĆA: NJEGOŠ JE NA SAMRTI OSTAVIO ZAVET KOJI DO DANAS NIJE ISPUNJEN

NAJPOZNATIJI SRBI MASONI: SLAVNE DOMAĆE ISTORIJSKE LIČNOSTI KOJE SU BILE SLOBODNI ZIDARI

UNUKA KNJAZA NIKOLE UBIJENA JE U LOGORU! PRINCEZA KOJU JE HITLER PREZIRAO, A GEBELS NAJSTRAŠNIJE VREĐAO