NEPOTOPIVI SEM: Znate kako za mačke kažu da imaju DEVET ŽIVOTA? On je to dokazao - BUKVALNO!

Ako ste od onih koji u ratnim filmovima uvek više brinu o sudbini ratnih konja nego vojnika, ovo je tekst za vas!


Znate kako se kaže da mačka ima devet života? Pa, Sem je to dokazao … i to bukvalno!

Ova neobična priča počinje davne 1941. godine kada je nacistički brod “Bizmark” dobio novog člana posade – mačka po imenu Sem.

Imati mačku na brodu nije bila nikakva retkost. Mornari su voleli ove četvoronožne krznene ljubimce jer su bili velike maze, ali i zbog njihove nenadmašne veštine u borbi protiv glodara.

Ipak, Sem je bio drugačiji.

Nepotopivi Sem

Foto: Royal Museums Greenwich

Foto: Royal Museums Greenwich

“Bizmark” je potopljen na svojoj prvoj plovidbi za vreme velike pomorske bitke 27. maja. Samo je 115 od 2.200 članova posade preživelo.

Među njima i Sem!

Pronašli su ga Britanci kako pluta na jednoj dasci. Na novom brodu, “HMS Kosak” Sem je dobio novo ime – Oskar. Taman što se smestio u svoj novi dom, kada je i on potpnuo!

“HMS Kosak” pogodio je torpedo 24. oktobra, a brod je potpnuo tri dana kasnije. Iako je 159 ljudi poginulo, Sem/Oskar je preživeo!

Tada je dobio zvanični nadimak – Nepotopivi Sem i prebačen je na nosač aviona “HMS Ark Royal”. Ironično, upravo je ovaj nosač igrao ključnu ulogu u uništavanju Semovog prvog plutajućeg doma “Bizmarka”.

Ali ovo nije bio kraj njegovih nedaća… Samo dan pošto se mačak ukrcao i “Ark Royal” je potopljen. I - Sem je opet preživeo! Kada su ga pronašli, opisan je kao “besan, ali potpuno nepovređen”.

Ipak, ovo je bilo previše za i inače sujeverne mornare. Britanci su rešili da Sema “penzionišu” ili bar, jednom za svagda sklone sa mora. Prvo je živeo u kancelariji guvernera Gibraltara, a onda je poslat nazad u Veliku Britaniju gde je pronašao dom u kući jednog mornara u Belfastu.

Sem/Oskar je živeo još punih 14 godina. Umro je 1955. godine.

“Mornarska priča”, a ne istorija?

Danas mnogi sumnjaju u istinitost ove priče. Mačaka je bilo na brodovima koji su korišćeni u Drugom svetskom ratu, ali Sem/Oskar možda nije bio samo jedna maca. Postoji teorija da su se “avanture” mnogih mačaka jednostavno vremenom mešale i ukrštale stvorivši tako jedinstvenu “priču o nepotopivom ljubimcu”.

Bilo da je reč samo o “mornarskoj priči” ili se sve zbilo baš kako je opisano, portret “Oskar, mačak sa Bizmarka” i danas stoji u Nacionalnom pomorskom muzeju u Griniču.