BILA SAM U "SRPSKOM ELDORADU": Grad murala u kome deca igraju fudbal na štulama, ŽENE PADAJU U TRANS, a muškarci u reci traže (i nalaze) zlato

Kučevo je pravi mali biser istočne Srbije! Smešten u kraju koji je odvajkada bogat pričama i mitovima koji i danas bude maštu radoznalaca, okružen skrivenim lepotama koje pozivaju na avanturu, uljuljkan u zagrljaj zlatonosnog Peka i magičnih Homoljskih planina, ovaj gradić ima ponešto za svakoga!


Bilo da vas zanima aktivan odmor u prirodi, istorijsko i kulturno nasleđe kraja, sportsko-rekreativni sadržaji ili dobri, stari gastronomski specijaliteti, Kučevo vas neće razočarati. Naprotiv! I najizbirljiviji gosti u njemu će pronaći kutak za uživanje, a verujte – čeka vas i nekoliko iznenađenja.

Jer, pored dobro poznatih lokaliteta i turistički propraćenih destinacija, Kučevo ima i nekoliko potpuno jedinstvenih, originalnih, a ništa manje zabavnih atrakcija koje možete videti (i doživeti) jedino ako posetite ovaj kraj!

Pronađite ZLATO u Peku!

metodA dobijanja zlata ispiranjem zlatonosnog rečnog peska pomoću ispitaka i prališta, Foto: Istorijski zabavnik

Legenda kaže da se Kučevo u davnoj prošlosti zvalo Starozlatija. O tome je još u XIX veku pisao slavni putopisac Feliks Kanic, a to je najverovatnije i početak priče o neraskidivoj vezi ovog kraja i – zlata!

Da je ovaj kraj bogat zlatom znalo se odvajkada. Iz ovdašnjih reka i rudnika dragoceni žuti metal u prošlosti su vadili svi – od starih Rimljana, preko srpskih srednjovekovnih vladara, pa sve do dinastije Karađorđević i novijih vremena. Lokalna legenda kaže da su i Jason i argonauti zlatno runo tražili upravo u predelima oko Kučeva!

Iako ovo možda i jeste samo priča, da u Peku ima zlata neosporna je činjenica! Zbog toga Kučevo ponekad zovu i gradom u zlatnoj dolini, a novinari su mu u novije vreme nadenuli i nešto zvučniji nadimak – srpski Eldorado!

U Kučevu su ponosni na ovu tradiciju, a od zaborava čuvaju i drevnu metodu dobijanja zlata ispiranjem zlatonosnog rečnog peska pomoću ispitaka i prališta. A znate šta je najbolje od svega?! U tome i sami možete da se okušate!

Iako tajnu ovog uzbudljivog zanata u Kučevu danas zna tek nekoliko porodica koje znanje prenose „s kolena na koleno“, u okviru manifestacije „Homoljski motivi“ 1. juna 2024. za posetioce se vrši demonstriranje ispiranja zlata ispitakom - na isti način kako se to radilo i u dalekoj prošlosti.

Zato, ako se osećate naročito „srećne ruke“ – pravac Kučevo!

Vesti „s onog sveta“

Fenomen Dubočkih rualja nauka ne ume da objasni, Foto: Wikipedia

Duboka je selo magične lepote. Ušuškalo se na obroncima mističnih Homoljskih planina, na nekih petnaestak kilometara od centra Kučeva. Priroda je bila darežljiva prema ovom mestu – ima svoj vodopad, svoju pećinu i beskrajne šume kao stvorene za beg od svakodnevice, odmor i relaksaciju.

Članovi KUD-a “Rusalje”, Foto: Istorijski zabavnik

Ipak, ono po čemu je ovo selo najpoznatije nema veze sa nečim prirodnim već, pre bi se reklo, natprirodnim – Duboka je dom rusalja!

Reč je o fenomenu koji nauka nije uspela da objasni. Svake godine, odvajkada, na Trojice tj. Duhove po nekoliko žena iz ovog sela padalo je u neobjašnjivi trans. Meštani su verovali da su one tada uspostavljale vezu „sa onim svetom“ i da su u njihova tela ulazili duhovi i vile, a kako se to dešavalo uvek i samo na Rusalje (što je vlaški naziv za praznik Duhova) tako su ih i prozvali – rusalje ili rusaljke.

Kako bi ih probudili iz transa, seljani su izvodili niz komplikovanih obreda koji su podrazumevali drevne bajalice, muziku, igranje, ukrštene mačeve, bilje i vodu iz dubočkog potoka…

Mnogo je priča o ženama koje su bile rusalje. Nakon buđenja iz transa, one u donosile vesti iz sveta mrtvih, poruke preminulih za žive članove porodica, a bilo je i onih koje su predviđale budućnost. Proučavali su ih i domaći i svetski antropolozi i etnolozi, ali i lekari koji su uoči Trojica specijalno dolazili u selo kako bi svedočili ovom fenomenu.

Kažu da rusalja danas više nema. Poslednja je umrla negde posle Drugog svetskog rata. Ipak, sam obred možete videti kao scenski nastup koji izvode članova KUD-a "Rusalje'' iz Duboke u okviru manifestacije „Homoljski motivi“.

Igrati fudbal i kolo na – ŠTULAMA

Kolo na štulama igra se samo u selu Voluja, kraj Kučeva, Foto: Istorijski zabavnik

Fudbal na Štulama jako je uzbudljiv, Foto: Istorijski zabavnik

Hodati na štulama u ovim krajevima nekada je bila potreba, a ne razonoda. Mostova je bilo malo, a reka se morala preći, pa su za dolazak do druge obale štule bile najbrže, najpraktičnije i najjeftinije rešenje.

Deca su se u ovim krajevima učila da hodaju na štulama još od najranijih dana, a onda je neko (niko ne zna tačno kada i kako) probao i da zaigra na njima i – kolo na štulama je rođeno!

Ova jedinstvena igra igra se samo u selu Voluja, kraj Kučeva.

Na sceni je prvi put izvedena pre više od pedeset godina, kada je počela manifestacija "Homoljski motivi", a pored kola, na štulama (čisto ako vam nije dosta adrenalina i uzbuđenja) se igra i fudbal „na male goliće“. A, to je tek fešta i uživanje za gledati!

Meštani sela izuzetno su ponosni na ovu tradiciju, pa ćete ovde videti i čuti da na štulama hodaju i igraju svi – bez obzira na generacije, a ova neobična veština jedno vreme je bila sastavni deo časova fizičkog vaspitanja u lokalnim školama.

Danas o njenom očuvanju brine KUD „Štule“ iz Voluje.

Grad murala

Murali Žanki Stokić i Stevanu Raičkoviću u Kučevu, Foto: Istorijski zabavnik

Kučevo je i „grad murala“! Zahvaljujući mladom Kučevljaninu, Bojanu Veljkoviću, koji je u to vreme studirao primenjenu umetnost, pre nekoliko godina, grupa studenata sa tog fakulteta ukrasila je ovaj grad muralima koji predstavljaju znamenite ličnosti Kučeva, značajne događaje iz istorije mesta, drevne običaje…

Mural Đorđu Marjanoviću, Foto: Istorijski zabavnik

Umetnici su tako svoj raskošni talenat preneli na zgrade Kučeva, pa danas dok šetate ulicama ovog gradića, možete uživati u otkrivanju murala koje su ostavili iza sebe, ali i na jedan potpuno jedinstven način otkriti istoriju kraja – od prizora iz narodno-oslobodilačke borbe, preko narodnih igara i običaja, pa sve do pojedinaca koji su slavu Kučeva proneli nadaleko – Žanke Stojić, Stevana Raičkovića i neponovljivog Đorđa Marjanovića.

Homoljski motivi – jedno mesto za sve

Uvek je pravo vreme da posetite Kučevo, ali ako to planirate da uradite ovih dana, onda treba da znate da se od 29. maja do 1. juna u ovom gradu održava manifestacija „Homoljski motivi“ i da je to prilika da na jednom mestu vidite sve ove atrakcije i zanimljivosti.

U pitanju je najpoznatija turističko-kulturna manifestacija Kučeva koja se održava još od 1968. godine i jedna je od najstarijih manifestacija te vrste u čitavoj Srbiji.

Ova jedinstvena smotra izvornog narodnog stvaralaštva tradiciju, običaje i kulturu kraja predstavlja u starom ruhu novim generacijama. Zahvaljujući njoj sačuvane su narodne igra - Šokrc, Stara Vlajna, Prepišor, pesme - Zelen ora pao na oranje, Aj Marija lapadure, instrumenti - bušin, dudurejš, drombolje, kao i delovi divnih narodnih nošnji - zobun, tkanice, šukure, ogromne homoljske šubare…

Centralni deo manifestacije uvek je u subotu, a evo programa ovogodišnjih „Homoljskih motiva“.

Posetite „Homoljske motive“ od 29. maja do 1. juna i na jedinstveni način doživite Kučevo! Za više informacija pogledajte sajt Turističke organizacije Kučevo ili zapratite njihov Instagram profil.

PROČITAJTE JOŠ:

ČARAPE KRALJA PETRA: NEMA LEPŠE PRIČE U CELOJ SRPSKOJ ISTORIJI I SVAKO TREBA DA JE ZNA

ORAH U DVORIŠTU DONOSI SMRT: BILJKE KOJE SU STARI SLOVENI SMATRALI UKLETIM I NIKADA IH NISU SADILI PORED KUĆE

DREVNI TRAGOVI PROŠLOSTI: PLANINA U SRBIJI KOJU MORATE DA POSETITE AKO VOLITE ISTORIJU