KRATKA ISTORIJA IZ KUHINJE: Kada smo počeli da jedemo piletinu i zašto je ona bila važna sportistima?

Piletina je danas najrasprostranjenija vrsta mesa u ljudskoj ishrani, a zbog svojih hranjivih sastojaka i dobrih nutritivnih vrednosti često se nađe i u menijima najpoznatijih svetskih sportista. Šta kaže istorija – od kada je to tako? I, kako nam se pileće meso našlo na tanjiru?


S obzirom na sveprisutnost pilećeg mesa u ishrani danas, možda će vas iznenaditi saznanje da prve pripitomljene kokoške nisu bile za jelo već za borbu! Istraživanja pokazuju da su ljudi gajili živinu za borbe petlova u Kini i jugoistočnoj Aziji još pre 10.000 godina, a ovo područje smatra se i njihovom prapostojbinom. Druga česta primena bila je u ritualne svrhe, ali je u pilećem mesu kao hrani počelo da se uživa dosta kasnije…

Prikaz pilećeg mesa prvi put je pronađen na vavilonskim rezbarijama oko 600. godine pre nove ere. Arheolozi su 2015. godine u Izraelu, u drevnom gradu Mareši pronašli veći broj pilećih kostiju na kojima su uočeni tragovi noža što ukazuje da se pileće meso koristilo za ishranu oko 400. godine pre nove ere mada ima onih koji ovu granicu pomeraju i na 200. godinu stare ere. Danas se smatra da su Evropljani upravo u kontaktu sa stanovništvom ovog dela sveta naučili da konzumiraju piletinu.

Ubrzo se otkrilo da je pileće meso odličan sastojak u ishrani ukoliko želite da povećate mišićnu ili da smanjite telesnu masu. Ono se i danas smatra veoma pogodnim ako se rekreativno bavite sportom i trudite se da imate lepo definisano telo i energiju za uspešno izvršavanje svakodnevnih obaveza, a i u prošlosti se često nalazilo u tanjirima vrhunskih sportista.

Visoka količina proteina koje pileće meso sadrži pomaže telu da izgradi mišiće. Na primer, poznato je da je meso od petla koji je pobedio u borbi smatrano specijalitetom i čuvano za rvače koji se takmiče na Olimpijskim igrama jer se verovalo da će im to dati dodatnu snagu.

Proteini su nezamenljivi sastojci u ishrani sportista ali i rekreativaca. Njihova uloga je veoma važna kako za rezultate tako i za pravilno funkcionisanje organizma. Zato je od drevnih vremena pa sve do danas razvijen veliki broj recepata sa pilećim mesom koji predstavljaju pravu harmoniju ukusa, a idealne su nutritivne vrednosti.

Poznato je da i danas neki od najpoznatijih svetskih sportista u ishrani prevashodno koriste pileće meso. O tome su javno govorili Jusein Bolt, Naomi Osaka, Serena Vilijams, Eštin Iton…

Piletina je njihov izuzetno zdrav izvor. Nizak sadržaj nezasićenih masti, biološki visoko vredne proteini, vitamini grupe B i preko potrebne masne kiseline čine važne prednosti piletine u odnosu na ostale vrste mesa.

Kompanija Perutnina Ptuj Topiko iz Bačke Topole piliće gaji na novim farmama uz korišćenje sofisticiranih metoda proizvodnje i najsavremeniju tehnologiju. Procesi integrisani „od polja do stola“ omogućavaju punu kontrolu svih faza u proizvodnom ciklusu i na taj način potrošačima  garantuju najkvalitetnije i potpuno bezbedno pileće meso. Ovde se možete upoznati sa širokim asortimanom pilećeg mesa i prerađevina Perutnina Ptuj Topiko.

(PR)