BEOGRADSKA MISTERIJA: Šta je TAJANSTVENI STUB koji se vidi na STARIM SLIKAMA TERAZIJA?

Foto: Arhiva Borba

Zaljubljenici u istoriju i stare fotografije sigurno su do sada bezbroj puta videli ove slike predratnih Terazija. Ipak, čak i među njima, veliku nedoumicu predstavlja, postojanje tajanstvenog "obeliska" koji se na nekim starim fotografijama jasno vidi dok ga na drugim nema. O čemu se radi?


Preko beogradskih Terazija protutnjale su mnoge decenije. Tu se gradilo, rušilo, dograđivalo, naseljavalo i raseljavalo, a gledajući stare slike, čini se da je jedino hotel “Moskva” konstanta ovog mesta. Čak i drugi simbol ovog trga – Terazijska česma, nije uvek bio tu (o tome gde se na početku nalazio ovaj objekat možete SAZNATI OVDE)

Ipak, ništa ne zbunjuje zaljubljenike u istoriju i stare fotografije kada su u pitanju Terazije kao tajanstveni “tornjevi” ili “stećci” koji se na nekim slikama vide, a na drugima iz istog vremenskog perioda ih jednostavno nema!

Odakle “TORANJ” na Terazijama?

Foto: Arhiva Borba

Takve “obeliske” postavljala je uprava Beograda prilikom obeležavanja rođendana kralja Petra II Karađorđevića tridesetih godina prošlog veka. Dakle, “tornjevi” koji se vide na nekih starim slikama nisu zapravo bili jedini koji su postojali.

Postavljani su na Terazijama kao dekoracija povodom proslave kraljevog rođendana. Bili su uglavnom od drveta, ali oslikani tako da su izgledali kao da su od kamena ili nekog trajnijeg materijala. Za taj posao uglavnom su angažovani pozorični scenografi.

Više o tome kako su izgledale ove instalacije na Terazijama pronalazimo u opisu proslave rođendana Petra II iz Politike 6. septembra 1940. godine.

– Predveče juče, uoči rođendana mladog kralja prestonica je dobila svoj čarobni izgled. Najlepši utisak ostavile su Terazije sa svojim centralnim stubom sred vodoskoka koji je sa četiri strane ukrašen državnim grbom, krunom i statuama sokola. Državne trobojke plamsale su u moru sijalica. Preko puta vodoskoka, na skveru na četiri stuba visoko podignuti blistali su grbovi grada Beograda i dve krune – navodi onovremena Politika.

PROČITAJTE JOŠ:

KUĆA U KOJOJ JE STVORENA JUGOSLAVIJA I DANAS POSTOJI! NEĆETE VEROVATI ŠTA SE NALAZI U NJOJ (FOTO)

NEPRAVDA STARA 70 GODINA: DUGO PUTOVANJE KUĆI SKULPTURE SA "KROVA TERAZIJA"

TAJNA “STEĆKA” NA TERAZIJAMA: VIDELI STE GA STO PUTA, A NE ZNATE PRIČU O STRAŠNOM ZLOČINU ZBOG KOJEG SE BAŠ TU NALAZI

DA LI STE PRIMETILI INICIJALE NA TERAZIJSKOJ ČESMI? EVO ŠTA ONI PREDSTAVLJAJU I ODAKLE TU