GENIJALAN I U SMRTI! Kada vidite ŠTA PIŠE NA GROBU STIVENA HOKINGA biće vam jasno koliko je VELIKI BIO

Foto: Wikipedia/NASA/Paul Alers

Foto: Wikipedia/NASA/Paul Alers

Kada je 14. marta 2018. godine umro Stiven Hoking, engleski teoretski fizičar koji je unapredio razumevanje prostora, vremena i prostor-vreme singulariteta, sahranjen je kao velikan - u Vestmisterskoj opatiji u Londonu.

U ovoj crkvi sahranjeni su posmrtni ostaci kraljeva i kraljica, ali i čuvenih muškaraca i žena. To je počast koja se dodeljuje samo najvećima, a Hoking je sahranjen odmah pored još jednog velikana iz sveta nauke - Isaka Njutna.

Odmah nakon spuštanja irne sa Hokingovim pepelom u grobnicu, postavljena je i spomen ploča na kojoj, osim podatka da “ovde leže ostaci Stivena Hokinga (1942-2018)” piše i jedna formula. Naime, Hoking je za života, u intervjuu za Njujork tajms iz 2002. vrlo jasno naznačio da bi želeo da to bude Hokingova jednačina, formula za izračunavanje entropije crne rupe:

Slavni fizičar je na formuli radio sa svojim kolegom Džejkobom Bekenštajnom, a njen puni naziv glasi Bekenštajn-Hokingova jednačina. Ona danas predstavlja središnji deo našeg razumevanja crnih rupa i krunu Hokingovih dostignuća, piše Newser.