Obišla sam GROBOVE TESLINIH RODITELJA! Evo gde se nalaze i kako danas izgledaju (FOTO)

Foto: Istorijski zabavnik

Kako većina zna da je Nikola Tesla rođen i odrastao u Smiljanu, malom selu u Lici gde mu je otac bio sveštenik, dosta ljudi pomisli da su mu roditelji sigurno tu i sahranjeni. To, međutim, nije tačno…


Istina je da u Smiljanu, kraj pravoslavne crkve Svetih apostola Petra i Pavla u kojoj je Teslin otac službovao kao sveštenik postoji groblje, ali Milutin i Đuka Tesla nisu sahranjeni tu.

Naime, 1862. Milutin je postao paroh u Gospiću, pa se čitava porodica preselila iz sela u obližnji grad. Teslini roditelji tu su ostali do kraja života. Slavnom naučniku prvo je 1879. preminuo otac, a zatim i majka 1892. godine.

 

Foto: Istorijski zabavnik

 

Oboje počivaju na malom pravoslavnom groblju u naselju Jasikovac u Gospiću. Spomenike im je podigao upravo sin Nikola koji je 1892. nakon smrti majke po poslednji put boravio u našim krajevima (od 1. do 3. juna je bio i u Beogradu).

Tokom ratova devedesetih godina groblje u Jasikovcu je bilo zapušteno i razrušeno. Sada je uređeno, a i grobnica Teslinih roditelja je pre nekoliko godina obnovljena.