Da li ste znali? Nemci su DVA PUTA POTPISALI kapitulaciju u Drugom svetskom ratu i to zbog Staljinovog NEOBIČANOG ZAHTEVA

Dan pobede

Deveti maj širom sveta se slavi kao Dan pobede nad fašizmom iako je Drugi svetski rat zapravo završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom Japana nakon šro je Amerika bacila atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki. Ovo nije jedina nelogičnost ovog praznika. Na pr, da li ste znali da je Nemačka kapitulaciju potpisala dva puta?


Za početak, nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel koji je u ime Trećeg Rajha potpisao dokument o kapitulaciji to je zapravo učinio 8. maja. Zbog vremenske razlike, sovjetski maršal Žukov ratifikovao ga je ispred Saveznika 9. maja po moskovskom vremenu.

A, to i nije jedina nelogičnost jer, pre toga, Nemci su već jednom potpisali kapitulaciju!

Prva kapitulacija Trećeg Rajha sa Saveznicima je potpisana u Remsu 7. maja i stupala je na snagu 8. maja u 23:01 po srednjoevropskom vremenu. Ovaj datum se često naziva Dan pobede u Evropi i u većini zapadnih zemalja.

Međutim, Josif Staljin je bio nezadovoljan ovim događajima, pošto je smatrao da predaju mora da primi samo izaslanik vrhovne komande Sovjetskog Sveza i da dokument bude potpisan u Berlinu i insistirao je da je protokol iz Remsa bio samo preliminarni, a da se glavna ceremonija mora održati u Berlinu, gde se tada nalazio maršal Georgij Žukov.

Stoga je organizovana druga ceremonija uveče 8. maja (kada je već bio 9. maj u Moskvi zbog razlike u vremenskim zonama). Feldmaršal Vilhelm Kajtel kao načelnik štaba Vrhovne komande Vermahta, general-pukovnik Hans-Jirgen Štrumpf kao predstavnik Luftvafe i admiral Hans Georg fon Frideburg su potpisali nemačku kapitulaciju u štabu Sovjetske armije u Berlin-Karlshorstu. Ispred saveznika nemačku predaju prihvatili su sovjetski maršal Žukov i britanski maršal Artur Teder.

PROČITAJTE JOŠ:

DRŽAVA NAJKRAĆEG VEKA U ISTORIJI: ZAMIŠLJENA KAO DEMOKRATIJA, BILA JE OGROMNA I POSTOJALA JE SAMO 13 SATI

NAJSTRAŠNIJI “BRAK IZ INTERESA” U ISTORIJI: DAN KADA JE HITLER IZDAO STALJINA I UBIO MILIONE LJUDI

PESMA NA KOJU PLAČU I SRBI I RUSI: KADA ČUJETE O ČEMU ZAPRAVO GOVORI “KAĆUŠA” JOŠ ĆETE JE VIŠE VOLETI (VIDEO)